Vlees noch vis

Home  >>  Vegetarisch  >>  Vlees noch vis

Vlees noch vis

   Vegetarisch ,,   september 4, 2016  Reacties uitgeschakeld voor Vlees noch vis

Altijd al een hekel aan dat woord gehad. V-e-g-e-t-a-r-i-ë-r. Het klinkt als iemand die niets mag. “Mag je wel vis, mag je wel eieren?” Mijn antwoord is steevast “Ik mag alles, ook mensenvlees. Maar ik HOEF het niet!” Daarom: Vlees noch vis.

Vlees noch vis

Vlees noch vis

In de twintig jaar dat ik geen vlees eet is er veel veranderd. Toen ik stopte met vleesconsumptie moest ik mij voortdurend verantwoorden. “Je draagt wel leren schoenen, je drinkt wel melk, een vlieg doodslaan is toch ook zielig?” Ik verdedigde me maar met feitjes uit de bio-industrie al had ik daar weinig kaas van gegeten. De afgelopen jaren zijn mensen niet meer zo bang voor vleesweigeraars. De schappen van Albert Heijn lopen over van de vleesvervangers. Nog zo’n gek woord. Vlees hoef je niet te vervangen. Vlees is een luxe, geen noodzaak.

Twee derde van de wereldbevolking eet geen vlees. Albert begon in de jaren negentig met de vegetarische boterhammenpaté. Een vriendin wees me erop. “Gevonden bij Appie!” Maar ik kon het niet vinden. Het bleek op de vleesafdeling te liggen tussen de hamlappen en de boterhammenworst. Typisch een plek waar ik als vegetariër niet kwam. De meeste restaurants hebben een vegetarisch hoekje op de menukaart. Als die er niet is ben je als vegetariër overgeleverd aan de kunsten van de kok. In veel gevallen gaat dat goed. Steeds beter eigenlijk. In betere restaurants eet je vaak beter dan de vleeseter omdat de kok het als een uitdaging ziet. In sommige restaurants wordt je al snel afgescheept met een omelet. De huis-tuin-en-keuken chinees kun je maar beter mijden. Daar is elke vegetarische loempia gevuld met kip. Een aparte vermelding op de menukaart is voor vegetariërs overigens niet nodig. De echte niet-vlees-eter kan razendsnel een menukaart scannen om de voor hem of haar gewenste hap er uit te vissen. Dus mensen, restauranthouders en cateraars. Hier een suggestie van een ervaringsdeskundige. Schrap het V-woord uit uw vocabulaire of bedenk wat origineels. Wat dacht u van ‘Vlees noch vis’?

Comments are closed.